5 najlepših vrela u Srbiji: Magija prirodnog bogatstva naše zemlje

od Živeti sa prirodom 44,264 views1

Pored reka, za vodno bogatstvo naše zemlje, od izuzetnog značaja su i vrela, koja se ubrajaju u popularne turističke destinacije, piše National Geographic. Možda nisu toliko eksponirani u turizmu kao planine, ali srpska vrela su čuvena po svojoj mističnoj lepoti, bistroj vodi i bujnom zelenilu.

Krupajsko vrelo

Vrelo podno planine Beljanice na istoku naše zemlje možda je i najpoznatija turistička destinacija ovog tipa. Ovo je mesto gde izvire Krupajska reka. Prava misterija do dana današnjeg je dubina ovog kraškog vrela. Prema poslednjim merenjima, veruje se da dubina Krupajskog vrela dostiže čak 123m. Tirkizna voda i bujna vegetacija čine Krupajsko vrelo jednim od najvećih bogatstava Srbije. Međutim, ljudska ruka je ipak delovala na ovom mestu, pa je prvobitni izvor sada prekriven vodom zbog nastanka veštačkog jezera izgrađenom branom za potrebe mlina. Temperatura vode ne prelazi 10°C, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26.5°C.

Foto: Krupajsko vrelo

Pored nestvarne lepote samog vrela koja privlači tokom cele godine veliki broj ljudi, u blizini ovog mesta nalaze se i dva važna manastira srpske kulture: Manasija i Ravanica.


Vrelo Mlave ili Žagubačko vrelo

Vrelo mlave ili Žagubačko vrelo, kako mu glasi drugo ime je hidrološki spomenik prve kategorije naše zemlje. Modro zelenu boju duguje algama i retko kada se muti, a nekada dostiže i prozirnost čak do 10 metara. Pokušaj merenja dubine završio se na 70m, jer se otkrilo da se na dnu vrela nalazi sifonski kanal iz kog voda dotiče pod velikim pritiskom. Turistima je izuzetno dopadljiva ova prirodna lepota, jer se lokalno stanovništvo potrudilo da zaista očuva istinsku lepotu ovog kraja. Kanal i samo vrelo izuzetno uređeno, a obale su pošumljene.

Foto:Vrelo Mlave

Vrelo Gradca

Pravi biser valjevskog okruga i prirodno bogatstvo od velike važnosti za Srbiju. Po snazi je najmoćniji i najviši izvor u Srbiji, a posebno je interesantno zato što se isticanje deli u dve zone. Prvu, poznatu kao Zelenci koja je predstavljena sa 7 izvora i drugu, koja se nalazi nizvodno zvanu Kolovrat. Ova tačka isticanja tokom većeg dela godine maskirana vodom rečnog toka Gradac.

Foto:Vrelo Gradca

Ovo mesto nije samo bitno zbog svog vodnog bogatstva, već je i od izuzetne važnosti za kulturno-istorijsku stranu Srbije. U okviru klisure smešten je poznati manastir Ćelije, stara elektrana u Deguriću i Visoka i Gradska pećina-staništa praistrijskog čoveka.

Vrelo Perućac

Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac i ovo je jedno od najlepših mesta zapadne Srbije. Razlog zašto se reka i vrelo nekada poistovećuju je što je sama reka Vrelo dugačka svega 365 metara. Što je čini jednom od najkraćih reka Starog kontinenta, pa je još poznata i pod nazivom reka Godina. Ovo mesto odlikuje bistra i čista voda a “poslednji dan” reke Godine predstavlja tačka gde se ona uliva u Drinu u obliku veličanstvenog vodopada visine 10m.

Foto:Vrelo Perućac

Veliki turistički potencijal ovog dela Srbiji poznat je i po ribnjaku kalofornijske pastrmke ali i blizini velikih turističkih centara Tare, Zlatibora i Zlatara.

Taorska vrela

Vraćamo se u valjevski reon. Taorska vrela su nekada bila redovna ponuda na stranicama turističkih brošura strare Jugoslavije. Danas su Taorska vrela pomalo zaboravljena i zapuštena. Ali je prizor i dalje impresivan! Voda se i dalje preliva iz otvora pećine preko stena, stvarajući utisak vodopada neke daleke tropske destinacije.
Foto:Taorska vrela
Interesantan podatak je da je na ovom potezu nekada bilo čak 12 vodenica. Danas ih je ostalo nažalost dve i to u lošem stanju. Do ovog mesta je za sad malo teže doći, ali ovaj melem za oči i dušu je zaista vredni truda i napora.

Date lokacije na mapi su približne.

Izvor

Komentara (1)

  1. Zaboravili ste da kazete da su neke budale kaptirale Perucac i Taorska vrela, pa mislim da bi bilo dobro da se pokrene akcija njihovog vracanja u prvobitno stanje.

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>