Počela je sezona sremuša – prirodnog “ubice otrova”
od April 2, 2018 10:31 am 23,531 views0
Sremuš se od davnina smatra izuzetno lekovitim, a čuveni nemački travar i sveštenik Johan Kincle je posebno isticao njegovu vrednost, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Jedini problem sremuša je što je biljka dostupna veoma kratko a ne tokom cele godine.
Opis
Ukoliko se odlučite za branje sremuša, pripazite da zabunom ne uberete drugo veoma slično lišće (recimo poput listova đurđevka – koji je i otrovan). Iako u vašu korist će sigurno prevagnuti intenzivan miris medveđeg luka, pa su greške – gotovo nemoguće.
Vreme branja i čuvanje
Sezona medveđeg ili divljeg luka sremuša (Allium ursinum) počinje u proleće. April i maj su meseci sremuša koji zovu i “ubica otrova”. Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta. Lukovice se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata. Sremuš biljka je prva prolećna salata i ujedno i prva vitaminska hrana. Sveže ubrana se može čuvati u frižideru do nekih deset dana. Leti se pojavljuju i prvi nezreli plodovi koje možemo iskoristiti kao pikantne začine u kuhinji.
Lekovitost
Nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće. Sremuš predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu. Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože creva. Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.
Sastav
Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka. Zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom…
Recepti
Mladi listovi puni vitamina predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima. Sa kuvanjem i sušenjem medvjedji luk sremuš značajno gubi svoja lekovita svojstva, te je najbolje da se u prolećnom periodu priprema tinktura od sremuša. Kao alternativa tinkturi može se napraviti i vrsta namaza. Potrebno je sitno naseckati list sremuša i staviti koliko god je moguće u tegle, a zatim preliti maslinovim uljem. Na ovaj način ga možete koristiti sve dok ne primetite da se okus promenio.
Pročitajte koje smo još prolećne biljke zaboravili OVDE