Počela je sezona sremuša – prirodnog “ubice otrova”

od Živeti sa prirodom 23,409 views1

Sremuš se od davnina smatra izuzetno lekovitim, a čuveni nemački travar i sveštenik Johan Kincle je posebno isticao njegovu vrednost, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Jedini  problem sremuša je što je biljka dostupna veoma kratko a ne tokom cele godine.

Procvetali sremuš

Opis

Ukoliko se odlučite za branje sremuša, pripazite da zabunom ne uberete drugo veoma slično lišće (recimo poput listova đurđevka – koji je i otrovan). Iako u vašu korist će sigurno prevagnuti intenzivan miris medveđeg luka, pa su greške – gotovo nemoguće.

Vreme branja i čuvanje

Sezona medveđeg ili divljeg luka sremuša (Allium ursinum) počinje u proleće. April i maj su meseci sremuša koji zovu i “ubica otrova”. Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta. Lukovice se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata. Sremuš biljka je prva prolećna salata i ujedno i prva vitaminska hrana. Sveže ubrana se može čuvati u frižideru do nekih deset dana. Leti se pojavljuju i prvi nezreli plodovi koje možemo iskoristiti kao pikantne začine u kuhinji.

Lekovitost

Nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće. Sremuš predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu. Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože creva. Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Sastav

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka. Zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom…

Lukovica sremuša

Recepti

Mladi listovi puni vitamina predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima. Sa kuvanjem i sušenjem medvjedji luk sremuš značajno gubi svoja lekovita svojstva, te je najbolje da se u prolećnom periodu priprema tinktura od sremuša. Kao alternativa tinkturi može se napraviti i vrsta namaza. Potrebno je sitno naseckati list sremuša i staviti koliko god je moguće u tegle, a zatim preliti maslinovim uljem. Na ovaj način ga možete koristiti sve dok ne primetite da se okus promenio.

Listovi sremuša

Pročitajte koje smo još prolećne biljke zaboravili OVDE

Komentara (1)

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>