Deca koja uzgajaju svoje voće i povrće: Čipsu i slatkišima su rekli ne!

od Živeti sa prirodom 6,467 views0

FOČA – “Danas nam je divan dan, našoj Kalini rođendan…”, odzvanja iz starije jaslićke grupe vrtića “Čika Jova Zmaj” u Foči, na stolu je šarena torta od papira sa svećicom u obliku broja tri jer Kalina slavi treći rođendan, a u tanjirićima dečaka i devojčica su palme sastavljene od mandarina, banane i kivija. U vrtiću se već nekoliko godina provodi program zdrave ishrane, torte, slatkiše i grickalice zamenjeni su voćem, a iz obroka su izbačeni paštete i viršle a uvedeni sveže povrće, riba i druge zdrave namirnice. Kada su deca iz ovog vrtića počela kod kuće tražiti da im spreme voćni doručak i povrće za ručak, roditelji su bili više nego iznenađeni.

“Kada smo Taru pitali od čega deca rastu, očekivali smo razne odgovore, ali nam je ona rekla kratko i jasno: Od voća i povrća!”,priča nam Danka Krsmanović čija petogodišnja kći Tara ide u ovaj vrtić u kojem se broj dece u proteklih nekoliko godina povećao sa 36 na više od 150.

Predškolska ustanova prijatelj pravilne ishrane

Za uspešno uveden program zdrave ishrane dobili su i priznanje “Predškolska ustanova prijatelj pravilne ishrane” a kao kruna inicijative koju u predškolskim ustanovama u pet lokalnih zajednica u RS podržavaju Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete i UNICEF BiH.

“Deca su kroz program uzgajala povrće, pravili voće i povrće od plastelina, crtali, a sve je preneseno i na nas roditelje kako preko dece, tako i kroz radionice na kojima smo bili,tako da i kući imamo mnogo zdraviji jelovnik. Tara je prije jela viršle za doručak, sad ne pamtim kad smo ih poslednji put kupili”, govori nam Danka.

Zora Savić kaže kako njena kćerka Dorotea sada već ide u osnovnu školu, ali je zdrave navike ponela iz vrtića:

“I sada traži voće za užinu, najčešće bananu ili jabuku. Ranije nije baš rado jela voće i povrće, a kad je jedan dan došla iz vrtića i pitala nas ‘ima li šta voćno za jesti’ bili smo pozitivno šokirani. Osim programa ishrane radili su mnogo toga novog i korisnog, pa na primer dođe kući i priča nam o reciklaži…”, kaže Zora.

Obroci sa voćem i povrćem normalna stvar

“Zaista se primete pozitivni pomaci. Ranije mi je u vrtić išla kći Danica, sad ide Vukašin kojem su četiri godine i kojem su obroci sa voćem i povrćem sasvim normalna stvar. Viršle i paštete nikada ne traži, i mogu reći da svi skupa kod kuće zdravije jedemo. Direktorica Slađana, teta Sanja i ostale vaspitačice zaista su uradile sjajan posao, ’prokrčile put’, osmišljavale sve, i što je jako bitno uključile i nas roditelje u aktivnosti i na radionice, i to se jednostavno primeti”, kaže Maja Marković.

“Roditelji su veoma bitna karika, teško da bismo bez njihove podrške uspeli. Nakon prve radionice ‘Voćni užitak’ roditelji su bili oduševljeni, ali je bilo još dosta toga za uraditi i mi smo skupa s direktoricom Slađanom koja je bila pokretač svega istrajali. Sećam se prošle godine u oktobru kad smo imali prvi voćni rođendan, roditelji doneli voće, mi spremili i aranžirali, deca gledala u čudu, očekivali čips i druge grickalice, ali su se brzo navikli i shvatili da je voće bolje. Ove godine kada je ista ta devojčica slavila rođendan, nikome ništa nije bilo neobično”, priča psiholog i vaspitačica Sanja Prodanović.

“Slično je bilo i sa povrćem, bilo je na početku reakcija ‘Ja ovo ne jedem kod kuće’, ali su vrlo brzo ta ista deca tražila još. Trudimo se da im sve aranžiramo na zanimljiv način, da deca sama učestvuju u pripremi, ponosni smo na našu malu baštu u kojoj su deca uzgajala povrće, gledala kako raste krastavac, skupa smo plenili korov, pa brali jagode”…” pričaju nam Sanja i direktorka Slađana Vladičić.

Prioritet za zdravlje dece – zdravija ishrana

“Jednostavno smo odlučili da je među prioritetima za zdravlje dece – zdravija ishrana. I to ne samo tako što smo neke namirnice tek tako izbacili a ubacili druge, već tako što smo s decom i roditeljima radili na kompletnoj promeni svesti i pristupa, kako to ne bi bila neka obaveza, već i način života, i prema reakcijama roditelja možemo reći da smo uspeli. Kroz ovu i brojne druge aktivnosti tokom nekoliko godina uspeli smo povećati interes roditelja za boravkom njihove dece u vrtiću čiji broj je za nekoliko godina uvećan s 36 na 153, imamo 70 dece na čekanju a nadamo se da ćemo ubrzo dobiti nove prostorije u kojima bismo mogli primiti 250 mališana. Naš rad prepoznat je kod lokalnih vlasti ali i viših instanci, i pokazujemo da predan rad dobije i podršku. Cilj nam je da se konstantno unapređujemo, i sve smo postavili tako da ne postoji ništa što je izvan naših mogućnosti”, kaže nam direktorica Slađana Vladičić. “Radim kao vaspitačica 30 godina, i ovaj način rada je zaista nešto sjajno, da se djeca uključe, učestvuju u pripremi zdrave hrane, upoznaju hranu, vide kako izgleda prije pripreme, i samim tim bolje jedu”, kaže nam Nevena.

Sređuju vrt, prave jelke, organizuju letovanja…

“Pored ove aktivnosti, trudimo se organizovati i mnoge druge u kojima deca učestvuju i provode kvalitetno vrijeme. Sređivali smo vrt, naša reciklažna jelka koju smo pravili za prošlu Novu godinu bila je gradska atrakcija i o njoj su pisali mnogi mediji, uspjeli smo organizovati vrlo povoljno ljetovanje za djecu na Tari, spomenuli smo vrt u kojem su deca rado boravila i uživala gledajući biljke kako rastu, posle su dovodili roditelje da im pokažu kako izgleda artičoka…”, priča Vladičićeva.

“Decu leti svaki dan kad je lepo vreme pre podne vodimo na bazen u Akvapark koji je opštinski pa ne plaćamo ulaz, imamo saradnju sa medicinskim i stomatološkim fakultetom koji deci rade redovne preglede, a kako nam je rani razvoj i detekcija u prioritetima imamo instaliran i program Antro plus u koji unosimo sva mjerenja koja obavljamo i koji nam automatski sugerira ukoliko se jave određena odstupanja u odnosu na prethodna mjerenja u smeru pothtranjenosti ili pretilosti kako bi se na vrijeme reagovalo”, priča Sanja.

“Svesni smo ukupne situacije i generalno malog procenta obuhvata dece predškolskim odgojem, ali želimo primerom pokazati da se uvek može više, uspeli smo u svom vrtiću povećati obuhvat, napraviti ga mestom gdje će roditelji dovoditi decu da se igraju i uče, a ne da to bude samo mesto gde su deca ostavljena dok su oni na poslu, i ne nameravamo stati”, optimistična je direktorika Slađana Vladičić.

Izvor: zasvakodijete.ba

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>