Diskoteka u prirodi

od Živeti sa prirodom 4,106 views0

Sredinom leta,  u večernjim satima moguće je uživati u pravom prirodnom “lajt šou”, odnosno spektaklu letećih, svetlećih insekata. Ovi insekti  poznati su pod nazivom svici. Sigurno se pitate, zašto i kako je moguće da živa stvorenja stvaraju svetlost.

Poznato je da su organizmi u toku svog evolutivnog puta, stekli određene prilagođenosti koje im omogućavaju uspešno preživljavanje i ostavljanje potomstva. Upravo je to slučaj i kod organizama koji imaju sposobnost da svetle. Ovim organizmima sposobnost stvaranja svetlosti nosi mnoštvo koristi. Svetlenje se može iskoristiti kao mamac za hvatanje plena, kao kamuflaža ili da bi privukli potencijalne jedinke za parenje. Stvaranje svetlosti od strane živih organizama naziva se bioluminiscencija.

Dakle, svetlost koju stvaraju ovi organizmi nije nikakva čarolija, već nastaje kao rezultat hemijskih reakcija. Ovaj proces kod svitaca odigrava se u njihovom abdomenu (stomak), gde se nalaze specijalizovane ćelije. Ove ćelije proizvode materiju zvanu luciferin i enzim luciferazu. U reakciji luciferazi se dobija: luciferin+kiseonik→ oksiluciferin+svetlost. Energija koja se oslobađa prilikom ove reakcije, gotovo u potpunosti se oslobađa u obliku svetla. Iz tog razloga, svetlo svitaca se naziva “hladno svetlo” jer se prilikom svetlenja ne emituje toplota, tako da je stepen svetlosne efikasnosti oko 95%. Zanimljivo je da do danas, ni jedan veštački proizveden izvor svetla nije dosegao tako visok stepen efikasnosti. Poređenja radi, sijalica pretvara 90% energije u toplotu, a samo 10% u svetlo.

Maldivi – Svetleći plankton

Da stvar bude interesantnija, svici nisu jedini organizmi koji imaju sposobnost svetlenja. Mnogi drugi organizmi imaju sposobnost stvaranja svetlosti, ali se razlikuju načini njegove proizvodnje. Kod svitaca rekli smo da je svetlost rezultat hemijske reakcije- hemiluminiscencija. Dok u prirodi bioluminiscencija može  poticati od apsorpcije svetla (fluorescencija ili fosforescencija, na primer kod mnogih riba koje žive u morskim dubinama). Ni nekim vrstama lignji, stvaranje svetlosti, nije strana pojava.

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>