Elen Skok: Legenda iza mitskog mosta u Makedoniji

od Živeti sa prirodom 5,703 views0

Foto

Makedonija – Zapadni dio ove zemlje jedan od najlepših i jedinstvenih područja. Rekanska regija (River region), koja se nalazi između albanske granice i područja Kičeva s jedne strane, i između Mavrova i Debra s druge strane, ima jednostavnu, ali simboličku izgradnju; tu je kameni most poznat kao Elen Skok (Deer Leap) ili Elen Most (Deer Bridge).

Foto

Ovaj most izgleda kao da je napravljen na osnovu crteža iz slikovnica, ili kao da je deo Gospodara prstenova. Međutim, ovaj kameni rad potiče iz ranijeg perioda; izgrađen je sredinom 18. veka od strane Mimara Hajrudina.

Graditelj je inače isti arhitekt koji je dao plan za izgradnju Starog Mosta (The Old Bridge) u Mostaru, u Bosni i Hercegovini.
To se može uvidjeti kroz linije i stil Elen Skoka.

Foto

Elen Skok prelazi preko Male Reke (Small River); sama činjenica da je Mala Reka zapravo zajedničko ime za sve reke u oblasti Bistra i Stogovo, u osobi budi želju da poseti ovo mesto. Mala Reka je najveća pritoka reke Radika, koja se smatra jednom od najživljih dolinskih reka. Elen Skok most u Makedoniji okružen je slikama prirode koje vas odvode na mesto izvan stvarnosti. Zapanjujući je osećaj kada stanete na most i iskusite mir i slobodu koje pruža ovo okruženje. Osim što posjeduje zadivljujuću arhitektonsku izgradnju, most je takođe poznat po legendama o svom poreklu.

Jedna od nekoliko legendi kaže da je dečak, pokušavajući braniti čast svoje voljene, ubio turskog bega koji je želio devojku za sebe. Nakon ubistva, dečak je pobegao i Osmanlije su poslale vojsku da ga pronađu. Nakon dostizanja obale Male Reke, nije znao kako da pređe reku. Nakon što je postao očajan i bespomoćan, nekoliko vila se pojavilo i pretvorile su ga u jelena kako bi mogao da pređe reku. Dečak se u istom trenutku pretvorio u jelena i skočio s mosta, a zatim pobegao. U njegovu čast, seljani su izgradili most čija struktura predstavlja telo jelena u trenutku skoka.

Jedna od zanimljivijih priča o pojavama na Maloj Reci i izgradnji mosta je sledeća:

Jednoga dana, lovac je bio u lovu u šumi i upoznao je prekrasnog jelena; ta životinja, sa svojim hrabrim stavom i pogledom fiksiranim direktno u njegove oči, prisilila ga je da se predomisli. Lovac je posmatrao životinju satima, jer nikada ranije nije video tako divno stvorenje. Pustio je jelena da živi i vratio se kući. Sutradan, lovac je otišao s puškom u šumu i ponovo sreo jelena. Životinja je radoznalo pogledala lovca i istakla svoje tamno-smeđe, velike oči prema zbunjenom čovjeku. Lovac je bio impresioniran njegovom hrabrošću i sve se više divio lepoti jelena i njegovim moćnim rogovima, koji su se idealno prilagođavali granama obližnjih stabala. Treći dan lovac je otišao u šumu sa željom da ponovo vidi životinju. Jelen mu je prišao i pogledao ga u oči.

Foto

On je hteo da se približi životinji, ali ga je bilo strah kako će reagovati; Nije želeo da je uplaši. Kada se lovac vratio u selo, rekao je seljanima o ovoj jedinstvenoj životinji. Na pitanje zašto ga nije ubio, lovac je rekao da bi to bio greh, da životinja treba da ostane i krasi šumu, jer se nikada ranije tako predivno stvorenje nije pojavilo u šumi. Znatiželjni seljani rekli su lovcu da žele da vide jelena. On im je poverovao i odveo ih tamo. Životinja je bila na istom mjestu kao i ranije i prepoznala je lovca, ali seljani su počeli da jure životinju.

Od straha da ne bude uhvaćen, jelen je pobjegao i došao do Male Reke. U svojim zadnjim naporima, on je skočio ali udario prednjim nogama u obalu reke i slomio ih. Pre nego što je umro, jelen je suznim očima pogledao u lovca. Lovac je zaplakao i rekao da životinje tužnim očima bacaju kletvu na svoje progonitelje, i da će biti kažnjeni. Uplašeni da će se prokletstvo ostvariti, neki od seljana su se pokajali za svoje postupke i odlučili su sagraditi nešto lepo. U čast poslednjeg skoka jelena, izgradili su most koji će predstavljati njegovu hrabrost i borbu.

Legenda ili ne, ova priča šalje snažnu poruku.

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>