Fascinantno mesto u Srbiji, jedna od najneobičnijih prirodnih pojava

od Živeti sa prirodom 12,590 views0

Dva kilometra od ponornice Uviralo, u gustoj šumi, na južnom Kučaju, izdiže se jedna od najneobičnijih prirodnih pojava – kupasta formacija sagrađena od bigrenih naslaga koje je tokom vekova nataložila voda koja teče uskim kanalićem po samom vrhu, a zatim se survava sa najisturenije ivice.

Do ovog predivnog prirodnog fenomena, vodopada Prskalo, gotovo je nemoguće doći, jer se do njega stiže šumskim putem, koji je u vreme najveće aktivnosti vodopada, zapravo neprohodan. Visok je 15 metara i vrlo je siromašan vodom, ali nikad ne presuši.

Izvor reke Nekudovo nalazi se odmah iznad vodopada Prskalo na nekih 70 metara. Interesantno je da reka Nekudovo ovde izvire, a onda nestaje, tačnije ponire na pola puta prema Resavici odakle se nakraćim putem i stiže do ovog vodopada.

Samo okruženje vodopada je izuzetno mirno i lepo, utonulo u bujno zelenilo, daleko od bilo kakve buke i urbanizma. Levo od vodopada napravljen je drveni stočić sa klupicama, tako da je ovo mesto idealno i za kampovanje.

Nedaleko od ovog mesta nalazi se Muzej ugljarstva, Senjski Rudnik, Veliki buk i Veliko vrelo.

Izvor: tumagazin.rs

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>