Izvinjenje budućim generacijama

od Živeti sa prirodom 4,709 views0

Drage buduće generacije ljudskog roda, mislim da govorim u ime svih nas kad kažem izvinite, izvinite što smo vam ostavili ovaj haos od planete. Izvinite što smo bili previše zaokupljeni našim problemima da bi promenili nešto. Žao nam je što smo slušali ljude koji su nam samo davali izgovore, a nisu radili ništa. Nadamo se da ćete nam oprostiti, mi jednostavno nismo shvatali koliko je posebna naša Zemlja, kao u procesu razvoda braka, nismo znali šta imamo dok to nismo izgubili.

Požar u Amazonskoj kišnoj šumi

Na primer, pretpostavljam da znate šta je Amazonska pustinja, zar ne? Pa verovali ili ne, nekad smo je zvali Amazonska kišna šuma, i bili su bilioni drveća tamo, i sva su bila prelepa…

Oh, pa vi ne znate puno o drveću, zar ne?Pa dopustite da vam kažem da su drveća prelepa, i stvarno to mislim, mi bukvalno udišemo kiseonik koji ona stvaraju, a ona još i čiste zagađenje koje mi uzrokujemo – naš ugljen-dioksid, skladište i prečišćavaju vodu, daju nam lekove za naše bolesti, kao i hranu.

Zbog toga mi je žao da vam kažem da smo ih sve spalili. Isekli smo sve do zadnjeg modernim mašinama, i to svake minute površinu od 40 fudbalskih terena. U zadnjih 100 godina uništili smo 50% od svih drveća na planeti. Pitate se zašto, e pa zbog novca. Što je još tužnije na novčanicama je nacrtano lišće…

Znate, kad sam bio dete, čitao sam kako su Indijci osećali odgovornost prema planeti za sledećih 7 generacija. To mi donosi veliku tugu, jer većina nas danas ne brine ni šta će biti sutra.

Tako da, žao nam je što smo stavljali profit prije ljudi, pohlepu prije potrebe, pravilo zlata iznad zlatnog pravila. Žao nam je što smo koristili prirodu kako kreditnu karticu bez limita. Žao nam je što smo mnoge životinje doveli do izumiranja, pa ne možete da vidite njihovu jedinstvenost, ili da se sprijateljite s njima. Žao nam je što smo otrovali okean toliko da se ne može plivati u njemu. Najviše mi je žao zbog našeg načina razmišljanja, zato što smo imali obraza da nazovemo ovaj proces uništavanja “napredak”.

Hej, vi iz Fox News, ako ne mislite da je promena klime pretnja, izazivam vas da intervjuišete  hiljade ljudi u Bangladešu koji su ostali bez domova. Znate, dok ste vi bili udobno smešteni u svoje apartmane, njihove kuće su bukvalno potopljene zbog podizanja nivoa mora. A ti Sara Palin (američki političar, guverner Aljaske (2006-2009)), rekla si da voliš miris fosilnih goriva, pa pozivam te da razgovaraš sa decom iz Pekinga, koji moraju da nose maske kad idu u školu zbog zagađenja.

Maraton u Pekingu

Mi možemo sve ovo ignorisati, ali ova istina se ne može poreći ni izbeći. Tako da nudim izvinjenje budućim generacijama. Žao mi je što su naši otisci postali ponori umesto vrtova. Žao mi je što smo toliko pažnje usmeravali na međusobne sukobe, umesto na led koji se svakodnevno topi na Arcticu. Žao mi je što smo vas doveli do propasti, a nismo našli na vreme drugu planetu pogodnu za život…

Ma znate šta, dosta više sa izvinjenjima. Ne prihvatam ovakvu budućnost zato što greška ne postane katastrofa dok ne odbijete da je ispravite. Sve ovo možemo preokrenuti, ali kako? Ako poljoprivrednik vidi drvo koje je počelo da trune,  ne gleda na grane da vidi šta nije u redu, nego na koren. Tako i mi moramo da gledamo koren problema, a ne na grane vlade i političare kojima upravljaju velike korporacije. Svi mi smo koren, mi smo osnova ove generacije, na nama je da brinemo o planeti. Ovo je naš jedini dom, mi moramo globalno zagrejati naša srca i promeniti klimu  naših duša i konačno shvatiti da smo i mi deo prirode. A kad izdamo prirodu izdajemo sebe, a kad je čuvamo, čuvamo svoj opstanak.  Zato što, bez obzira za koju nepravdu se borite: rasizam, feminizam, siromaštvo ili bilo koju vrstu ravnopravnosti, to na kraju neće biti bitno. Zato što ako se svi zajedno ne udružimo da spasemo našu životnu sredinu, svi ćemo zajedno izumreti.

Prince Ea

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>