Na ovom mestu u Srbiji VAZDUH JE NAJČISTIJI NA PLANETI!

od Živeti sa prirodom 57,050 views1

Prema izveštaju o stanju životne sredine u Srbiji najčistiji i po kvalitetu najbolji vazduh udišu stanovnici Paraćina , Kopaonika, Valjeva, Kameničkog Visa, Vranja, Zaječara, Kikinde, Kosjerića, Kostolca, Kruševca, Leskovca, dok je vazduh u Boru , Nišu , Užicu najlošijeg kvaliteta.

U kategoriji umereno zagađenih našli su se Beograd i Pančevo, dok se prekomerno zagađenje vazduha beleži u Boru, Nišu, Novom Sadu, Užicu i Zrenjaninu. Za Beograd je najveći zagađivač saobraćaj, a isti slučaj je u Novom Sadu, Nišu. To su gradovi u kojima saobraćajni kolaps u povremenim terminima može da izazove prekoračenja vrednosti nekih zagađujućih materija, koje potiču uglavnom od goriva.

Foto: Bor

Teško je poverovati, ali u Banatu postoji mesto koje ima bolji i čistiji vazduh nego Alpi. Banat je, navodno, mesto koje je izvor najzdravijeg vazduha. Poiana Marului (Proplanak jabuka) udaljena je 150 km od Temišvara, nalazi se na nadmorskoj visini od 700, a prema istraživanjima ima vazduh koji je čistiji od onoga kod Nijagarinih vodopada.

Foto: Poiana Marului (Proplanak jabuka)

Kvalitet vazduha je osiguran ozonom, negativnom jonizacijom, prirodnim aerosolima i odlične osobine čistote vazduha. Ovde, jonizacija čini čuda za zdravlje i sprečava određene bolesti, prenosi portal Banat info.

Pojas od Malog Središta do Crvenog krsta na Vršackim planinama je isto u toj grupi. To je opšte poznato još od tridesetih godina prošlog veka. Kraljica Mariora (Marija od Rumunije, švapska princeza) je sazidala kao legat zgradu Crvenog krsta, u obliku krsta radi lecenja i oporavka plućnih bolesnika, koja je bila povezana sa plućnom bolnicom u Beloj Crkvi, objašnjava za portal MOJKraj Saša Stojšin, dobar poznavalac istorije ovog grada.

Negativni joni, poznati i kao vitamini vazduha, podstiču i usklađuju većinu vitalnih procesa, ali i psihu i emotivnu sferu. U prisustvu jona, imuni sistem je veoma aktivan, pojačava se krvotok, a regenerativni procesi se stimulišu.

Pre oko 10 godina, francuski stručnjaci otkrili su da je u ovom mestu negativna jonizacija vazduha veća nego u poznatom odmaralištu Davos iz Švajcarske. Ovaj podatak je naučno dokazan, a najbitnije što ovu činjenicu potvrđuju srce, pluća i mozak svakog turiste.

(Telegraf.rs/vrsac.mojkraj.rs/blic.rs)

Komentara (1)

  1. Kostolac sa tri termoelektrane ,dva dimnjaka i dva povrsinska ugljenokopa ima čist vazduh .Ovaj članak nema veze sa istinom .

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>