Najčešći izgovori zbog kojih propuštate nezaboravne trenutke u planini

od Živeti sa prirodom 21,771 views0

Disati punim plućima, uživati u svežem vazduhu na planini, slušati samo zvuke prirode, možda vam zvuči nedostižno… Naši prostori su prepuni prelepih i pristupačnih staza za planinarenje. Ovo su potpuno neopravdani razlozi zbog kojih sedite kod kuće, umesto da uživate u prirodi i dobrom druženju.

Foto

1. Star/a sam ja za to

Nikada nije kasno da počnete planinariti. Čak i ako ste tek kao penzioner/ka poželeli da odete na neki planinarski izlet, nemojte se dvoumiti. Mnoga planinarska društva imaju članove vaših godina i organizuju izlete koji su u skladu sa njihovim mogućnostima.

2. Nisam u formi

Nikada i nećete biti u formi dok konačno ne krenete. U opisu svakog izleta navedeno je koliko je zahtevan, pa za početak izaberite kraći i laganiji izlet. Takođe, informišite se dobro o planinarskim društvima kako biste izabrali ono čiji tempo možete pratiti. Ako se plašite da ćete zaostajati za grupom, idite sa prijateljima ili sa pouzdanim vodičima, oni vas nikada neće ostaviti same.

3. Nemam vremena

Među planinarima ima ljudi svih profesija i statusa po pitanju porodice, od lekara koji iz noćne smene kreću na izlet, do porodica koje sa sobom vode i decu ili ih nose u specijalizovanim ruksacima. Povremene jednodnevne izlete vikendom može baš svako sebi da priušti.

4. Nemam novca

Za odlazak na obližnje brdo ili planinu, u zavisnosti od toga gde živite, nekada vam uopšte nije potreban novac. Planinarska društva su neprofitne organizacije i za jednodnevne izlete sa njima potrebno vam je taman toliko koliko biste potrošili za jedan odlazak na piće u grad.

5. Nemam opremu

Za početak su vam potrebne samo dobre cipele. Sve ostalo ćete nabaviti vremenom i u skladu sa vašim željama i mogućnostima kada su u pitanju zahtevnije planinarske akcije. Mnoga planinarska društva imaju sporazume sa sportskim radnjama, gde na osnovu planinarske knjižice možete dobiti popust na planinarsku opremu.

6. Nemam društvo

Planinari su poznati kao naročito društveni ljudi. Ako nemate partnera za izlete, već na prvom izletu sa nekim od mnogobrojnih planinarskih društava, upoznaćete mnoge ljude koji su vrlo srdačni i vole stvarati nova poznanstva. Na narednim izletima susretaćete iste ljudi, ali i upoznavati nove. Budite otvoreni za nova poznanstva i uskoro ćete sa nekima od njih organizovati zajedničke izlete u prirodu, ali i druženja mimo planine.

Izvor: 6yka.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>