Najdublje i najstarije jezero na planeti – Bajkalsko jezero

od Živeti sa prirodom 11,944 views0

Bajkalsko jezero (rus. Озеро Байкал) nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Ono je najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji (odmah posle Kaspijskog mora). Administrativno se nalazi u dve oblasti, u Irkutskoj oblasti i u Burjatiji.

Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. S obzirom na svoju dubinu od 1642 m i veliku površinu (31.500 km²) u jezeru se nalazi preko 23000 kubnih kilometara čiste slatke vode, što iznosi preko 20% svetskih zaliha slatke vode. Samo dva  druga jezera na planeti su dublja od 1000 metara: Tanganjika jezero (1470 m) i Kaspijsko more (1025 m). Providnost vode jezera dostiže do 40,2 metra. Pretpostavlja se da je starost Bajkalskog jezera između 25 i 35 miliona godina.

Voda Bajkalskog jezera se koristi za piće. Zimi se zaledi površinski sloj od 1,5  do 2  metra dubine i ostaje zaleđen od januara do maja. Preko leda je moguće prevoziti teret do 15 tona. Ali led nije samo snažan, već i prelep. Tokom zamrzavanja vode formiraju se različite šare u ledu, jer se voda zeleđuje sloj po sloj.  Bajkalski led je takođe najprozirniji na svetu, jer se može videti sve kroz led: ribe, zeleni kamenčići, morska trava… Balončići u ledu su rezultat prisustva gasa metana kojeg proizvode alge. Tokom zime, kada je cela površina jezera prekrivena debelom ledenom korom, režu se kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima.

Na nekim mestima led je gladak kao ogledalo. Dosta ljudi se kreće na biciklima, klizaljkama ili sankama. Neki od njih pešače po nekoliko stotina kilometara i spavaju u šatorima na ledu. Led puca veoma često, što je propraćeno zvukom sličnim pucanju iz puške ili gromu. Dužina pukotine može biti od 10-30 km, a širina 2-3 m. Pukotine skoro svake godine budu na istim mestima.

Poreklo jezera i dalje je naučna rasprava ali se smatra da je Bajkalsko jezero deo kontinentalne raseline, takozvani Bajkalski ris (rov), koja je nastala tektonskim pomeranjem ploča, a širi se i produbljuje i dalje približno 2 cm godišnje. U jezeru i oko njega nalazi se više od 1.700 vrsta biljaka i životinja, od kojih se dve trećine ne mogu naći nigde drugde u svetu kao što je bajkalska foka. To je jedina vrsta slatkovodne foke na svetu.

Godine 1996. jezero je stavljeno na listu svetske baštine.

Fotografije: 1, 2

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>