NAJSKUPLJI SIR NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI: Evo gde se nalazi najveća farma magaraca u Evropi

od Živeti sa prirodom 36,151 views0

U severnoj Mačvi, na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić, svega  80ak kilometara od Beograda, nalazi se specijalan rezervat prirode Zasavica sa najvećom farmom magaraca u Srbiji. Stavljen je pod zaštitu države 1977. godine, kao prirodno dobro iz kategorije od izuzetnog značaja. Zasavica je zaštićena kao specijalni rezervat prirode radi očuvanja prirodnog vodotoka i vlažnih staništa sa značajnom raznovrsnošću flore i faune. Na ovom području do sada je zabeleženo preko 600 biljnih vrsta, a značajno je prisustvo retkih i reliktnih vrsta.

Ono po čemu se Zasavice svakako pročula ne samo u Srbiji, već i šire, jeste čuveni zasavički magareći sir i mleko. Na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od ove u Zasavici. Ovaj sir je i najskuplji na svetskom tržištu sira i mleka. Naime, nalazi se na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu, gde se može naručiti po 3.720 evra za parče. 50 grama ovog sira kod nas košta 60 evra, a litar magarećeg mleka  40 evra, a u Evropi čak 100. Gruba računica pokazuje da za dve godine jedna magarica može dati od 35 do 40 litara mleka, zavisno od mlečnosti, jer nisu sve ženke mlečno iste. To mleko ne mora termički da se obrađuje, već se posle muže stavlja u bočice od 200 do 500 grama i zamrzava.

Pogotovo je zdravo magareće mleko jer ga stručnjaci smatraju najsličnijem majčinom mleku. Preporučuje se i za lečenje mnogih vrsta bolesti, pogotovo poznatog „magarećeg kašlja” kod dece. U ovom rezervatu prirode, možete kupiti i kreme, pomade i druge preparate od magarećeg mleka. Za one sa  “dubljim džepom”, preporučujemo kupanje u magarećem mleku, koje podmlađuje kožu i vrhunski neguje. I čuvena Kleopatra, poslednji faraon drevnog Egipta, je prema predanjima koristila upravo magareće mleko za održavanje lepote.

Obavezno posetite ovaj rezervat prirode, jer osim farme magaraca, ovde ćete doživeti neponovljivo iskustvo sa prirodom i svime što vam ona ovde može pružiti. Dođite i upijte u sebe svež miris bogatog rastinja koje se sa svih strana spušta na reku, predivan pogled sa zasavičkog vidikovca, prelepe prizore iz vožnje čamcem… Sedite i degustirajte nešto od hrane i vina ovog podneblja. Prepustite se uživanju, dok sve odiše nedodirljivim spokojem.

Izvor: opanak.rs

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>