Najstarije kopnene životinje na planeti

od Živeti sa prirodom 5,662 views0

Najstarija životinja poznata ljudskom rodu

Titulu najstarije životinje na planeti nosi školjka zvana Ming, koja je živela impozantnih 507 godina. A živela bi i duže da je nisu otkrili naučnici. Nažalost, njihova merenja starosti nisu bila moguća bez otvaranja školjke, tako da nisu ni znali da je pred njima najstarija životinja poznata do sad. Naravno, dok je nisu ubili… Jedna prednost ubijanja ove školjke, jeste da se na osnovu ostataka mogu dobiti značajni podaci o temperaturi mora u zadnjih 500 godina i možda otkriti tajnu starenja.

The World's Oldest (Known) Animal

Najstarija kornjača na svetu

 Kornjače su poznate po dugovečnosti, ali kornjača u indijskom Zoo vrtu je definitivno postavila rekord sa 250 godina. (Ova kornjača je starija od osnivanja vlade SAD!) Otkriven je sredinom 1700 godine, kada je zarobljen na Sejšelima, a potom je pao u ruke britanskom generalu Robertu Klivu, koji ga je držao kao ljubimca. Doniran je Zoo vrtu 1825. godine. Preko 125 godina je živeo na istom mestu, dok nije preminuo 2006. godine. Nakon toga je utvrđena njegova prava starost.
The Oldest Tortoise

Najstarija živa kopnena životinja

Postoje korali koji žive i do nekoliko hiljada godina, a grenlandski kitovi žive vekovima, ali životinje na kopnu nemaju tako dug život. Trenutni rekord drži kornjača Džonatan. Takođe sa Sejšelskih ostrva, od kako je uhvaćen živi u zvaničnoj rezidenciji guvernera Saint Helena. Crno-bela fotografija prikazuje kornjaču 1900. godine. Trenutno ima samo 184 godine, ali je malo verovatno da će njegov rekord preuzeti neki čovek.

The Oldest Living Land Animal

Najstarija mačka na svetu

 Najstarija mačka na svetu umrla je sa 38 godina. Živela je u Teksasu. Njen vlasnik, Jake Perry je bio vlasnik još jedne veoma stare mačke od 34 godine. S obzirom da su dve najstarije mačke prema Ginisu pripadale istoj osobi, njihova dugovečnost  je pripisana posebnoj ishrani. Naime, njihov vlasnik ih je hranio sa slaninom, jajima, šparogama i brokolijem.

The Oldest Cat

Najstariji pas na svetu

Do sada nije bilo potvrde da pas može da doživi tridesetu, ali Max je došao prilično blizu sa 29 godina i 282 dana starosti. Ovaj slatki pas je došao na svet 1983 godine i odmah je usvojen od strane Janelle Derouen.  Ovaj pas još uvek drži svetski rekord za najstarijeg psa na svetu.

The Oldest Dog

Najstariji konj na svetu

Stari Bili je došao na svet 1760. godine. Ovaj konj je doživeo čak 62 godine, što je duplo duže od prosečnog životnog veka konja. Većinu svog života je proveo kao teretni konj, pa kad je počeo da stari njegova leđa su bila savijena, a kosti su mu se ocrtavale kroz kožu. Bez obzira na izgled postao je lokalna atrakcija i čak ga je slikar V. Tejlor naslikao kad je konj imao već 60 godina.

The Oldest Horse

Najstariji slon na svetu

Ako slon nikad ne zaboravlja, onda Lin Vang je imao mnogo šta da zapamti. Dok je prosečan životni vek slona oko 50 godina, Lin Veng je živeo čak 86 godina.  Za vreme Drugog svetskog rata Japanci su koristili slonove za transport namirnica i artiljerije. Kinezi su zarobili Lin Vanga 1943. godine iz japanskog kampa i od tada je  služio kao podrška ekspedicionom kineskom timu. 1952. godine je doniran Zoo vrtu Taipei gde je upoznao svoju životnu partnerku Malan. Postao je velika atrakcija ovog Zoo vrta i od milja je nazvan deda Lin Vang. Kada je uginuo 2003. godine,  nedeljama su stizale hiljade turista da se oproste od njega.
The Oldest Elephant

Najstariji gušter na svetu

Vrsta guštera tuatara je poznata po dugovečnosti, sa prosečnim životnim vekom preko 100 godina. Najstariji poznati gušter ima 117 godina i  živi u Novom Zelendu, a oko 111 godine je dobio prve potomke.
The Oldest Lizard

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>