Najveću farmu koza u Pčinjskom okrugu pokrenuo od nule

od Živeti sa prirodom 18,495 views0

U selu Stubal nadomak Vladičinog Hana najpre je nikla mala staja, a onda i prava farma koza koju iz godine u godinu vlasnik Zoran Stevanović oplemenjuje i zanavlja da bi njome ne samo zaradio, već pokazao primer da se poštenim radom u stočarstvu može dobro poslovati.

Naslovna-foto-JV
Od kozarstva može da se živi; Foto: JV

Zoran Stevanović želi da pomogne i drugima da započnu ovaj posao. Kozarstvo je u tom kraju sve atraktivnije, što zbog cene proizvoda od kozjeg mleka, to i zbog, kako kažu oni koji se njime bave, mogućnosti da već sa stadom od desetak koza izdržava četvoročlana porodica. Ono što Stevanovićima ne ide u prilog jeste to što su cene kozjeg sira i surutke daleko više u okruženju. Kako kaže Zoran Stevanović, koji važi za najvećeg uzgajivača koza u Pčinjskom okrugu, sir u Beogradu i Vojvodini prodaje se za 600 do 1.200 dinara, dok njegov jedva dostigne 400 dinara.

Zoran-Stevanovic-foto-JV
Vlasnik Zoran Stevanović; Foto: JV

“U kontaktu sam sa kolegama iz Vojvodine i nekada imam utisak kao da živimo na dve različite planete. Dok se oni bore za povećanje proizvodnje kako bi zadovoljili potrebe tržišta koje je spremno da im dobro i plati, mi na jugu imamo problem da proizvodnju održimo” – priča ovaj kozar. Ima stado od 220 koza i jarića. Dodaje da ovdašnji kozari dobijaju podršku Poljoprivredno-savetodavne službe iz Vranja, a Opština Vladičin Han finansirala je izgradnju trafoa i dovođenje struje do njegovih objekata kada je pravio farmu. Osnovao je i Udruženje kozara Pčinjskog okruga da bi dodatno poboljšao položaj stočara. Bilo bi lakše kada bi, kako dodaje, bilo organizovanog otkupa jarića kakvo postoji u Vojvodini.

Ima stado od 220 koza i jarićima, što znači da će na leto, kako procenjuje, imati 130 umatičenih grla koza rase „alpino“.

imanje-foto-JV
Pravi porodični posao; Foto: JV

Inače, u posao je uključena cela porodica, a sin Danijel, koji je do pre tri godine kao lekar radio na farmi, danas živi i radi u Nemačkoj. Radio je sa ocem dve godine da bi mu pomogao da pokrene farmu i osnaži porodični posao, pa otišao da se bavi onim za šta se i školovao. “Uživao je on i na farmi, nije se stideo i nije mu bilo teško da sa diplomom lekara bude kozar” – kaže Danijelov otac. Nada se da će drugi slediti njegov primer i učiniti da pašnjaci, kojima ovaj kraj Srbije obiluje, budu puni koza i dodaje da je kao iskusni stočar koji je počeo od nule spreman da savet da svakom. Stevanovići se nadaju da će pašnjaci u okolini biti puni koza.

 

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Vladičin Han.

Autor:Z. A, S. J.
Izvor: juznevesti.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>