OAZA BOŽURA NA KUČAJSKIM PLANINAMA

od Živeti sa prirodom 6,277 views0

Na južnim obroncima Kučajskih planina kod Krivog Vira grupa zaljubljenika u božure otkrila je jedno od najvećih divljih staništa te biljke u Srbiji. Legenda kaže da su božur na južne obronke Kučajskih planina doneli srpski junaci posle Kosovskog boja. Biolozi tvrde suprotno – biljka je oduvek na tim prostorima, raste, cveta i razmnožava se u divljini, u skladnoj zajednici sa hrastovom šumom.

Foto

Prof. dr Novica Ranđelović, sa Odseka za biologiju niškog Prirodno-matematičkog fakulteta potvrdio je da je reč o vrsti Peonija pelegrina i da je stanište kod Krivog Vira veoma bogato biljkama. U narodu je ta vrsta poznatija kao kosovski božur. Stanište se prostire na oko stotinu hektara. Moguće je da božur tu raste i na većem prostranstvu, što u narednim godinama valja detaljno istražiti. Grupa biologa, zaljubljenika u prirodu i magičnu lepotu božura bila je svakako prijatno iznenađena prizorom na planini iznad Krivog Vira. Hrastova šuma prošarana je tek otvorenim crvenim cvetovima.

Foto

Božur spada u zaštićene biljne vrste, jer su zbog prekomernog branja prirodna staništa veoma ugrožena. U narodnoj medicini koren biljke korišćen je za lečenje histerije i epilepsije. Dr Vlastimir Stamenković, biolog iz Leskovca, upozorava da je biljka otrovna, ali da je u isto vreme i lek, zavisno od doziranja. U literaturi su zabeleženi i fatalni ishodi lečenja zbog predoziranja.U svakom slučaju, biljka još nije dovoljno ispitana – ni hemijski, ni klinički. Sigurnije  je, dakle, ne koristiti je u narodnoj medicini.

Zaljubljenici u božure iz Paraćina, Ćuprije, Zaječara i Leskovca najavljuju nove susrete ljubitelja tog cveta na izvorištu Crnog Timoka. Priroda je, kažu, ovde savršena, ali jarkocrvene latice valja sačuvati za nove pohode.

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>