Piljski vodopad na Staroj planini (VIDEO)

od Živeti sa prirodom 15,350 views0

Vode Stare planine jedno su od njenih najvećih bogatstava. Većina potoka i reka izvire ispod najviših vrhova na toj planini, a na mnogima od njih nalaze se atraktivni vodopadi. Predeli gde potoci usecaju svoja korita kroz neobične crvenkaste stene spadaju u oblasti sa najočuvanijom prirodom u našoj zemlji.

Foto: Donji Piljski vodopad

U okolini sela Topli Do smešten je i Piljski vodopad, koga čine donji i gornji. Gornji Pilj je manje istražen zbog nepristupačnog terena i nadmorske visine od 1 650 metara. Donji Pilj je smešten na 1 450 metara nadmorske visine, ispod istoimenog vrha i sastoji se od dve kaskade. Zauzima treće mesto po visini vodopada Srbije, sa svojih 68 metara. Otkriven je 2002. godine i od tada je usputna stanica planinara, avanturista i ljubitelja prirode.

Foto: Gornji Piljski vodopad

Nalazi se na Staroj planini na Piljskom potoku. Dobar makadamski put prolazi nekoliko stotina metara ispod vodopada, a jedan njegov krak prolazi baš pored mesta odakle se voda obrušava u ponor. To je najlepši i najviši deo Stare planine koji samo povremeno posećuju retki planinari i šumari. Na potezu od oko 23 kilometra knjaževačke i pirotske strane Stare planine nalazi se mnoštvo vodopada. U neposrednoj blizini Donjeg Piljskog vodopada je Gornji Piljski vodopad, zatim Čunguljski i Kurdulski skok, vodopad Tupavica, kod sela Dojkinci, i ostali manje poznati, ali ništa manje atraktivni.

Foto: Čunguljski skok

Vodopadi su večita asocijacija na neke egzotične krajeve, dok malo ko zna da ih u Srbiji ima preko 90. Tek po koji vodopad je poznat domaćim turistima, a do nekih mogu da dođu samo iskusni planinari.

Izvor: serbia-visit.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>