Prirodne lepote Crne Gore, kanjon reke Pive i Pivsko jezero

od Živeti sa prirodom 6,361 views0

Reka Piva se nalazi u severozapadnom delu Crne Gore u podnožju visoke planinske zone koja se naziva Pivska planina u planinskom sistemu Durmitora. Dolina reke Pive poznata je kao Pivska župa. Kanjon Pive je jedan od nekoliko kanjona koji okružuju Durmitor. (kanjon Pive, kanjon Tare, kanjon Komarnice kanjon Drage i kanjon Sušice). Kanjon Pive je karakterističan po tome što je silom ljudske ruke izmenjeno delo prirode. Ipak, ovo umnogome ne narušava suštinu i lepotu reke i kanjona. Izgradnjom hidroelektrane (1975. god.) i brane Martinje stvoreno je veštačko Pivsko jezero.

Pivsko jezero, Foto: zivetisaprirodom.rs

Jezero je na nekim mestima duboko i preko 200 m, a dugo je 45 km. Reka Piva je iznimno čista a voda je konstantno pitka a Pivsko jezero smatra se najvećim rezervoarom pitke vode na svetu.

Pivsko jezero, Foto: zivetisaprirodom.rs

Brana Martinje visoka je 220 metara i spada među najveće brane te vrste u Evropi. Pogled na branu je veličanstven a ona deluje nestvarno i impozantno.Potapanjem dela kanjona stvoreno je Pivsko jezero čime je potopljena čitava jedna varošica, Plužine. Varoš Plužine je kompletno izmeštena i sagrađena na višoj koti, danas, na obali Pivskog jezera. Smatra se najmlađom varošicom na Balkanskom poluostrvu. Slično se dogodilo i sa Pivskim manastirom koji je bukvalno prenesen na višu kotu. Njegova izgradnja počela je 1573. godine i trajala sve do 1586. godine. Podigao ga je hercegovački mitropolit, kasniji Pećki patrijarh Savatije Sokolović.

Pivsko jezero, Foto: zivetisaprirodom.rs

Pivski manastir posjeduje izuzetno bogatu riznicu i vekovima je predstavljao najvažniji duhovni i kulturni centar ovog područja. Unutrašnjost manastira oslikali su majstori iz Kotora još u 17. veku.

Kanjon Pive, Foto: zivetisaprirodom.rs
Kanjon Pive, Foto: zivetisaprirodom.rs

https://www.facebook.com/zivetisaprirodom/videos/1460773244002004/

 

Fotografije: zivetisaprirodom.rs
Izvor: viabalkans.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>