RGOTSKO JEZERO JE NAJČISTIJE I NAJTOPLIJE U EVROPI

od Živeti sa prirodom 60,753 views0

 

Godine 1978. rudari našeg najvećeg rudnika kvarcnog peska „Srbokvarc“ iz Rgotine morali su, pred kuljanjem vode, da napuste stari površinski kop dubok oko 70 metara i, nedaleko, preko puta, otvore novo rudno ležište. Voda je stalno nadolazila  i za nekoliko dana napunila je grotlo kopa koje se kasnije širilo i raslo. Danas je to čisto kao suza jezerce površine oko tri hektara, ali s mogućnošću da se proširi jer izvorska voda iz kvarcnog peska stalno nadolazi. Na jednom krajoliku voda odlazi u razgranate potoke, ali je izvor u dnu kopa toliko jak da jezero i u jeku najvećih suša izdržava i čuva neophodni nivo.

Jezero je poribljeno, nekada su održavana jugolsovenska i međunarodna ribolovačka takmičenja. Okolina je pošumljavana, ali, sem jedne, veće plaže, ništa posebno nije učinjeno da se približi mnogobrojnim kupačima, jer leti se dnevno okupi i do 2.000 ljudi. Prema zvaničnim istraživanjima, sem jednog jezerca u Nemačkoj, voda iz ove prirodne akmulacije njačsitija je u Evropi. I najoptimalnije topla, između 25 i 27 stepeni.

Površina jezera je oko 30 ha, a maksimalna dubina oko 40 m. Usled prisustva kvarcnog peska voda se veoma lako zagreva, pa je kupanje u vodi ovog jezera veoma atraktivno tokom cele letnje sezone. Na jezeru od objekata postoje samo manji restoran i tereni za mali fudbal i za odbojku na pesku.

Izvor: 1,2

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>