Sveti bor na Kamenoj gori: Zauvek skrivena tajna prirodnog fenomena Srbije

od Živeti sa prirodom 6,870 views0

Naziv Kamena Gora skovan je na osnovu pejzaža u kom se mesto i nalazi, a to je šuma na stenovitoj planini, ondosno gora na kamenu“. Naselje je udaljeno od Prijepolja oko 20km. U blizini se nalazi manastir Mileševa, zadužbina kralja Stefana Vladislava (1234-1243), u kome se nalazi čuvena freska Belog Anđela koja krasi zidove ove veličanstvene srpske svetinje iz vremena Nemanjića. Prostor mesne zajednice Kamene Gore nalazi se na nadmorskoj visini od 800m do 1.496m, gde je i najviši vrh Ravna Gora, koja je gotovo u istoj ravni sa Crnim Vrhom s druge strane planine.

Foto

Kamena Gora ima veoma zanimljivu istoriju koju prate mnogobrojni mitovi i legende. Najveći broj njih vezani su za drevnog stanovnika ovog živopisnog mesta, koji više od četiri stotine godina krasi vrh brda sa koga se pruža fascinantan pogled. Reč je o najstarijem boru u Srbiji, koga su meštani prozvali Stari ili Sveti bor. Ovo neobično drvo nekada je predstavljalo mesto okupljanja, a u nedostatku crkve, i pričešćivanja i bogosluženja.

Foto

Danas Sveti bor predstavlja čudo prirode koga vreme, a ni ljudi, nikada nisu oskrnavili. On je ostajao i postajao prijatelj onima koji su se pod njegovim razgranatim krošnjama sastajali, rastajali, svađali i mirili, razgovarali ili odmarali posle napornog dana. Sa visinom od 13 i krošnjom od čak 18 metara, Sveti bor simbolizuje veličinu, hrabrost i izdržljivost koja se retko sreće. Ali, nisu samo veličina, istrajnost i starost ono što karakterišu ovo čudnovato drvo. Jedna od njegovih specifičnosti, ogleda se i u korenu koji je jedna grana smrče odlučila da pusti baš u njegovom stablu. Uzrok ovog prirodnog fenomena do dana današnjeg je ostao nerazjašnjen. Legenda kaže da se unutar bora nalazi poruka koji su ostavili nekadašnji stanovnici Kamene Gore. U njoj su, prema verovanju, naveli razloge svog odlaska i zapečatili je voskom. Stari zapis vremenom je urastao u drvo, ostavivši tajnu zauvek skrivenom.

Foto

Pored više od četiri stotine godina starim stanovnikom, Kamenogorci se mogu ponositi i drugim jedinstvenim bogatstvima koja odlikuju njihov kraj. To su, pre svega, živopisni i nepredvidljivi krajolici koji na svakom koraku kriju po neko iznenađenje. Smenjuju se krševiti predeli, zelene livade pune poljskog cveća, zatim izvori sveže planinske vode i stoletne šume čiji blagodetni miris opušta sva čula.

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>