Tara – najlepša i najuzbudljivija reka Evrope!

od Živeti sa prirodom 15,180 views0

Na svom putu od Komova, dugom 145 kilometara, stvorila je kanjon dug skoro stotinu kilometara i dubok 1,3 kilometra. Kanjon Tare je po dubini drugi u svijetu (odmah iza Colorado Grand Canyon-a), ali je zato po ljepoti zasigurno prvi! Zbog kristalno čiste vode i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične, Tara je na listi zaštićenih područja UNESCO-a. Kanjon i rijeka Tara su ispunili čak tri uslova (od kojih je samo jedan bio dovoljan) da bi postali dio Svjetske baštine prirodnih dobara UNESCO-a, a to su geološki fenomen, hidrološki fenomen i biološki fenomen.

Foto: Tara je toliko čista da iz nje možete piti vodu.

Tara, “suza Evrope” je sa ocjenom 3-5 stepeni na rafting skali, među najatraktivnijim svjetskim rijekama i pravi je raj za ljubitelje avanture. Rafting na Tari nema premca u Evropi i svijetu! To je istinski, aktivan odmor koji učesnicima pruža uživanje u čarima bukova, rečnih brzaka, proplanaka, vodenica, starih crkvišta i manastira, mostova i kamenjara. U kanjonu se sreću prirodni fenomeni od kojih zastaje dah.

Foto: Građevinski fenomen predstavlja most na Đurđevića Tari dug 365 metara na pet lukova. Nalazi se preko 170 metara iznad plahe lepotice Tare – “suze Evrope”.

Čitavim tokom Tara prima velike količine vode sa brojnih izvora i stvara vodopade i kaskade nesvakidašnje lepote, čiji huk se čuje sa vrhova kanjona.  Kanjonom Tare se, u periodu od maja do oktobra, organizuje vrhunsko avanturističko splavarenje, od umerenih do divljih deonica, koje predstavlja izuzetno zadovoljstvo ljubiteljima ekstremnih sportova i onima koji su željni uzbuđenja.

Foto: Bajlovića vodopad

Pogledajte kako izgleda rafting Tarom:

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>