Trnovačko jezero: “Srce” prirode u podnožju planina!

od Živeti sa prirodom 10,652 views0

Trnovačko jezero se nalazi u krajnjem zapadu Crne Gore na 1.517 m.n.v., dugačko 825 m, široko 715 m i duboko 9,2 m, nedaleko od granice prema Bosni i Hercegovini. Tokom zime jezero je često smrznuto, uz obilan snijeg koji se zna zadržati i do ljeta.

Jezero je u potpunosti okruženo planinskim masivima, čiji vrhovi prelaze 2.000 m. Planine koje okružuju Trnovačko jezero su: Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja, Trnovački Durmitor.

Nad plitkim zapadnim dijelom jezera voda je bistra i u tankom sloju bezbojna. Povećanjem dubine u pravcu istoka voda je sve intenzivnije zelenkaste boje.

Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta, preko Dragoš sedla, gornjeg toka Perućice i katuna na Prijevoru. Od Prijevora, stazom kroz Suvu jezerinu, do jezera se može stići za 1 sat i 30 minuta hoda.

Iz pravca Plužina ka Trnovačkom jezeru vodi staza uz rijeku Vrbnicu i pored Malog i Velikog Stabanjskog jezera. Zbog velikog uspona i naporne staze iz Plužina do jezera može se doći za 5-6 sati hoda.

Dužina njegove obale iznosi oko 2.800 m, a kad nakon jedne opuštajuće jednočasovne šetnje obidjete cijelo jezero i upoznate ga i doživite iz svakoga ugla, tek tada spoznate koliko je majka priroda na ovome prostoru bila darežljiva.

Trnovačko jezero predstavlja mesto odakle kreće klasična markirana ruta na Maglić, a ujedno je i optimalno mesto za kampovanje i postavljanje šatora pre uspona.

Samo jezero je takođe prebogato ribom, tako da su i ribolovačke mogućnosti neiscrpne (naravno uz uredno plaćene dozvole lokalnom čuvaru), a u toku ljetne turističke sezone jezero posjeti, obiđe i boravi na odmoru, više stotina turista, kampera i ljubitelja prirode.

Prosječna temperatura jezera u toku ljetnih mjeseci, bez obzira što se nalazi na 1517 mnv, iznosi ugodnih 20-ak i više °C, što vam, pored jakog planinskog sunca, omogućava celodnevno kupanje i osveženje.

A KADA STE ZADNJI PUT VI POBEGLI OD GUŽVE, VREVE I CIVILIZACIJE?!

I imali priliku noćiti u šatoru pod vedrim i zvezdanim nebom. Na vama je da odlučite…

Da li ćete naći vremena i posetiti, bar na par sati, ovaj netaknuti dragulj prirode, ili ćete krenuti  u jednu malu i sasvim novu avanturu i uz vatru i zvuke gitare dočekati jedno novo i nesvakidašnje jutro na obali ovoga jezera…

tarabodo.info/pkencijan.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>