Upoznajte Amazoniju – pluća naše planete

od Živeti sa prirodom 12,717 views0

Amazonija je nastala prije najmanje 55 miliona godina, dok su se prvi ljudi naselili u prašumu prije najmanje 11,200 godina. Amazonska prašuma je najveća i najstarija biljna formacija na Zemlji. Ime joj je dao španjolski istraživač Francisco de Orellana 1542. godine. On je bio prvi Europljanin koji je otišao duboko u to područje gdje je vidio mnogo plemena žena ratnica koje su ga podsjetile na Amazonke iz grčke mitologije. U 2008. godini Norveška je donirala 1 billion američkih dolara za očuvanje Amazonske prašume.

Čak 20% kiseonika na planeti Zemlji proizvodi upravo Amazonska prašuma. Amazonija predstavlja više od polovine prašuma na planeti Zemlji!

U proteklih 40 godina najmanje 20% drveća u Amazoniji je posečeno (u Amazonji raste skoro četiri stotine biliona drveća koje pripada 16,000 vrsta)

Amazonska prašuma se prostire na površini od 5,500,000 kvaddratnih kilometara, dva puta je veća od Argentine. Oko 60% Amazonije pripada Brazilu, 13% Peru, 10% Kolumbiji, Venecueli, Ekvadoru, Boliviji.

Vetar nosi čestice peska iz pustinje Sahare sve do Amazona, na taj način obogaćuje zemljište Amazonije mineralima

U prašumi žive mnoga domorodačka indijanska plemena. Neka od njih nisu uopšte imala dodira sa civilizacijom.

Rekom Amazon teče 5 puta više vode od ijedne druge reke na svetu. Ne postoje mostovi preko reke Amazon. Postoji reka oko 4 km ispod reke Amazon, jednako dugačka, ali stotine puta šira?!

Leptiri u Amazonu piju suze od kornjača?! S obzirom da su suze kornjača pune soli, za leptire je to osnovni izvor sodijuma. Neverovatno, evo pogledajte…

U prašumi Amazon postoji preko 2,5 miliona različitih vrsta insekata. Preko 40,000 vrsta biljaka, 2,200 riba, 1,200 ptica, 420 sisara, 420 vodozemaca i 370 reptila su naučno klasifikovane u prašumi Amazon. Jedna od deset od poznatih životinjskih vrsta živi u prašumi Amazon

Iquitos, Peru je najveći grad na svetu u koji se ne može doći putem (samo rečnim i vazdušnim saobraćajem). Lociran je duboko u prašumi Amazon i broji oko 400,000 stanovnika.

Amazonija se prostire na čak devet država, a to su Peru, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam, Francuska Gvajana i najveća Brazil. Dešavanje čestih erozija, poplava i klimatskih promena dolazi radi nekontrolisane seče šuma. Posledica se ogleda i u uništavanju staništa životinja i biljaka.

Odmaralište u blizini Iquitosa

Zavirite u čudesa Amazonije:

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>