Veliki bački kanal crna tačka Evrope

od Živeti sa prirodom 4,082 views0

Analizom biološkog kvaliteta na 70 odsto mernih stanica površinskih voda Srbije određen je zadovoljavajući status (kategorija odličan i dobar), dok je na 30 odsto nezadovoljavajući status. Najslabiji kvalitet voda u prethodnih 14 godina imaju vode kanala i reka u AP Vojvodini. U odnosu na ukupan broj uzoraka svih slivnih područja, u kategoriji veoma loš je 83 odsto uzoraka sa teritorije AP Vojvodina. Od 10 najgorih vodotokova, sa najslabijim kvalitetom, sedam tokova je sa teritorije AP Vojvodina.

Mesto: Srbobran; Datum: 26.08.2014
Dogadjaj: “Zelena patrola na delu” tokom posete opštini Srbobran, na poziv Ekološkog udružženja Opštine Srbobran i lokalnog lovačkog udružženja “Fazan”, ustanovila je da se naftni otpad iz pogona Bačka, kompanije NIS ispušta direktno u Veliki bački kanal, šta predstavlja ekološki problem i veliku opasnost za biljni i žživotinjski svet u kanalu.

– Veliki bački kanal je zvanično najzagađeniji vodotok u Evropi, a regije oko Bora i Pančeva spadaju među najugroženije na Starom kontinentu. Samo u Beogradu ima čak 150 izvora potencijalnih ekoloških i ljudskih katastrofa, a tu su i divlje deponije, opasan otpad, zatrovane reke, vazduh. Zbog ovih zabrinjavajućih podataka, Srbija nije daleko od toga da bude svrstana u ekološku mrlju Evrope. Razmere katastrofe posle bombardovanja Rafinerije Novi Sad 1999. godine mogu se meriti sa ekološkom kataklizmom u Meksičkom zalivu u 2010. godini.

Stanovništvo koje živi u blizini Velikog bačkog kanala u velikoj je opasnosti da zbog zagađenja ovog vodotoka oboli od raka, pokazuju podaci vrbaske bolnice. Međutim, iako se u njega i dalje svakodnevno izliva opasni otpad iz obližnih fabrika, plan za rešavanje problema koji uzrokuje kancerogena oboljenja ljudi polako pada u vodu. Prema procenama stručnjaka, u mulju Velikog bačkog kanala nalazi se preko 2.000 toksičnih elemenata, od kojih su brojni kancerogeni.

Ali koliko god se vladini zvaničnici i ekološki aktivisti razlikovali u terminologiji i brojevima, opisujući zatrovanu Srbiju, građani Bora i Pančeva i dalje teško dišu. S tim da je ipak “vidljiv napredak”, pa lokalne vlasti ne aktiviraju sirene za opštu opasnost.

Više informacija na: rs.n1info.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>