Upoznajte lepote Ohridskog jezera…

od Živeti sa prirodom 7,416 views0

Planinski venci, koji su tokom većeg dela godine prekriveni snegom, kao bedemi, milionima godina kriju i čuvaju okosnicu i ponos makedonskog turizma – Ohridsko jezero. Prirodne lepote ove destinacije, koja pruža kulturološku i istorijsku šetnju kroz vekove, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a kada se tome doda ljubaznost i pristupačnost domaćina, koji će vas dočekati na svakom koraku, utisak je neopisiv. Biserno čisto Ohridsko jezero, staro oko tri i po miliona godina, samo po sebi je fascinantna destinacija koju vredi posetiti, a iako sezona traje od maja do oktobra, odabirom ove destinacije u bilo koje doba godine ne može se pogrešiti. Tome svedoče i brojni turisti koji posećuju ovo odredište tokom cele godine.

Jezero svetlosti, poznato i kao makedonsko slatkovodno more i muzej živih fosila, koje krase nebrojene jedinstvene u svetu destinacije, ugnezdilo se na granici Makedonije i Albanije. Nastalo je pre ledenog doba i jedno je od najstarijih na svetu. U vodama ovog jezera sačuvano je oko 200 endemskih vrsta, biološkog i životinjskog porekla, od kojih su neke stare do 30.000.000 godina, i odavno su izumrle u ostalim delovima sveta.

Crkva Sv.Jovan Kaneo i pogledi sa platoa iznad crkve

Svako ko poseti ovu destinaciju biće oduševljen pričama koje ona priča. Jedna od njih, koja je meni privukla najviše pažnje je ona o ohridskoj jegulji koja 10 godina života provede u ovom jezeru, nakon čega prolazi kroz kanal reke Crni Drim, kod gradića Struga, i otisne se na putovanje čiji je krajnji cilj Meksički zaliv. Ona se tamo mresti i umire. Ova priča možda ne bi bila interesantna da se istorija ne ponavlja. Naime, mladi se instinktivno istom putanjom vraćaju nazad u Ohridsko jezero, a nakon decenije provedene u jezeru opet kreću stopama roditelja ka Meksičkom zalivu.

Biljanini izvori

Inače, površina jezera od 349 kvadratnih kilometara i providnost od 22 metra dubine samo govori o specifičnosti ovog jezera. Veliko je kao more, a čisto kao platno oprano Biljaninom rukom. Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom, koju prolaznici koji se nađu u blizini slobodno smeju da popiju. Najpoznatiji izvor je svakako izvor reke Crni Drim ili Biljanini izvori. Prema legendi, to su izvori gde je lepa Biljana prala veš sa svojim drugaricama kada se nesrećno zaljubila u vođu karavana koji se kod izvora snabdevao vodom za put. Ova priča je ispevana u poznatoj pesmi “Biljana platno beleše” i predstavlja najpoznatiju starogradsku pjesmu i praktično himnu Ohrida, a ime Biljana i dan-danas je najpopularnije u ovom kraju. Takođe treba reći da su, zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika Ohridsko jezero i grad Ohrid proglašeni za svetsku baštinu i pod zaštitom su UNESCO-a.


Obalu Ohridskog jezera krasi i kolevka slovenske pismenosti, ili grad božanske svetlosti, kako su ga zvali stari Grci – Ohrid. Ovaj biser srednjovekovne umetnosti i prirodnih lepota je svojevrsan spomenik, a s okolnim selima ima oko 65.000 stanovnika. U gradu i njegovoj okolini ima tačno onoliko crkava koliko ima dana u godini – 365. Zbog toga ga mnogi zovu Jerusalim u Evropi.
Pravoslavni hramovi, za koje mnogi smatraju da su čudotvorni, predstavljaju najznačajnije spomenike kulture. Grad je okićen i titulom kolevke slovenske pismenosti, jer je bio sedište širenja pismenosti i hrišćanstva među Slovenima, koje su započeli u Ohridu učenici Ćirila i Metodija, sveti Kliment i sveti Naum.
Samuilova tvrđava i pogled na Ohrid

Ohrid, zbog velikog broja građevina jedinstvene arhitekture i neprevaziđene umetničke vrednosti, na relativno maloj površini omogućava svakom posjetiocu da lakom šetnjom prođe kroz minule vekove. Uske ulice starog dela grada krasi kaldrma, a dok šetate nikad ne možete biti sigurni šta se nalazi ispod vas jer se arheološka otkrivanja konstantno nastavljaju. Taj deo grada krase mnoge fascinantne građevine, uključujući crkvu svete Sofije, Samuilovu tvrđavu sa koje gledate Ohrid kao na dlanu. Najvrednije i najlepše ikone posetioci mogu da vide u čuvenoj “Galeriji ikona”, koja čuva zbirku neprocenjive vrednosti, a koja se nalazi u ovom delu grada. Nastavljajući putešestvije pažnju privlači i Koloseum – antička sportska arena koju su Rimljani izgradili u drugom veku pre nove ere, u kojima je narod mogao da gleda najpopularniji sport tog vremena: krvave gladijatorske borbe.


Jezero kad je vedro svetluca. Nalazi se na 695 metara nadmorske visine i okruženo je obroncima Galičice sa kojom čini nerazdvojivu cjelinu. To je savršen sklad prirode i jedinstven eko-sistem, koji odiše bogatom prirodnom riznicom, florom i faunom. Pre nepunih šest decenija Makedonija ga je proglasila nacionalnim parkom. Nacionalni park Veličica jedno je od najepših mesta u Makedoniji.
Na tridesetak kilometara južno od Ohrida, na visokoj steni iznad jezera, nalazi se manastir svetog Nauma koji je zbog neviđenih prirodnih lepota postao turistička atrakcija. Oko njega su smešteni restorani na vodi, s kojih možete otploviti čamcima u obilazak. U crkvi se nalaze i mošti svetog Nauma Ohridskog, a legenda kaže da ukoliko naslonite uvo na kovčeg gde počiva svetac – čućete otkucaje. Vernici tvrde da su to otkucaji srca svetog Nauma koje je ostalo u manastiru.

Priča o Ohridu nikako ne bi mogla da se završi a da se ne spomenu ohridski biseri. Biseri se dobijaju po tajnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno, ali samo po muškoj liniji, u svega dve porodice Filevi i Talevi, koje se još bave ovim starim zanatom. Po recepturi, tanki listići krljušti sitne ribe plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i delovima reke Crni Drim, slažu se i spajaju jedan sa drugim, zatim konzerviraju dok se ne formiraju mali jajasti biseri. Cena zavisi od veličine bisera, a najjeftiniji košta pet evra, pa naviše.

Da zaključimo, ono što oduševi na Ohridu, pored svih destinacija koje vredi posjetiti, su ljudi i njihovo gostoprimstvo. Ljubaznost, osmeh i susretljivost prosto vas mame da se vratite jer Ohrid zaista vredi posjetiti.

Izvor: zanimljivedestinacije.info

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>