Upoznajte lepote Ohridskog jezera…

od Živeti sa prirodom 13,587 views0

Prirodne lepote Ohridskog jezera, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Planinski venci, koji su tokom većeg dela godine prekriveni snegom, milionima godina kriju i čuvaju ponos makedonskog turizma. Biserno čisto Ohridsko jezero, staro oko tri i po miliona godina, samo po sebi je fascinantna destinacija koju vredi posetiti. Iako sezona traje od maja do oktobra, odabirom ove destinacije u bilo koje doba godine ne može se pogrešiti.

Jezero svetlosti, poznato i kao makedonsko slatkovodno more i muzej živih fosila, ugnezdilo se na granici Makedonije i Albanije. Nastalo je pre ledenog doba i jedno je od najstarijih na svetu. U vodama ovog jezera sačuvano je oko 200 endemskih vrsta, biološkog i životinjskog porekla. Neke od njih su stare do 30.000.000 godina, i odavno su izumrle u ostalim delovima sveta.

Crkva Sv.Jovan Kaneo i pogledi sa platoa iznad crkve, Autor: Silfiriel [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Ohridska jegulja

Svako ko poseti ovu destinaciju biće oduševljen pričama koje ona priča. Ohridskoj jegulji 10 godina života provede u ovom jezeru, nakon čega prolazi kroz kanal reke Crni Drim, kod gradića Struga. Zatim se otisne na putovanje čiji je krajnji cilj Meksički zaliv. Ona se tamo mresti i umire. Ova priča možda ne bi bila interesantna da se istorija ne ponavlja. Naime, mladi se instinktivno istom putanjom vraćaju nazad u Ohridsko jezero, a nakon decenije provedene u jezeru opet kreću stopama roditelja ka Meksičkom zalivu.

Biljanini izvori

Biljanini izvori

Površina jezera od 349 kvadratnih kilometara i providnost od 22 metra dubine samo govori o specifičnosti ovog jezera. Veliko je kao more, a čisto kao platno oprano Biljaninom rukom. Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom, koju prolaznici koji se nađu u blizini slobodno smeju da popiju. Najpoznatiji izvor je svakako izvor reke Crni Drim ili Biljanini izvori. Prema legendi, to su izvori gde je lepa Biljana prala veš sa svojim drugaricama kada se nesrećno zaljubila u vođu karavana koji se kod izvora snabdevao vodom za put. Ova priča je ispevana u poznatoj pesmi “Biljana platno beleše” i predstavlja najpoznatiju starogradsku pesmu i praktično himnu Ohrida, a ime Biljana i danas je najpopularnije u ovom kraju. Takođe treba reći da su, zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika Ohridsko jezero i grad Ohrid proglašeni za svetsku baštinu i pod zaštitom su UNESCO-a.

Jerusalim u Evropi

Obalu Ohridskog jezera krasi i kolevka slovenske pismenosti, ili grad božanske svetlosti, kako su ga zvali stari Grci – Ohrid. Ovaj biser srednjovekovne umetnosti i prirodnih lepota je svojevrsan spomenik, a s okolnim selima ima oko 65.000 stanovnika. U gradu i njegovoj okolini ima tačno onoliko crkava koliko ima dana u godini – 365. Zbog toga ga mnogi zovu Jerusalim u Evropi.
Pravoslavni hramovi, za koje mnogi smatraju da su čudotvorni, predstavljaju najznačajnije spomenike kulture. Grad je okićen i titulom kolevke slovenske pismenosti, jer je bio sedište širenja pismenosti i hrišćanstva među Slovenima, koje su započeli u Ohridu učenici Ćirila i Metodija, sveti Kliment i sveti Naum.
Samuilova tvrđava i pogled na Ohrid

Šetnja kroz vekove

Ohrid, zbog velikog broja građevina jedinstvene arhitekture i neprevaziđene umetničke vrednosti, na relativno maloj površini omogućava svakom posetiocu da lakom šetnjom prođe kroz minule vekove. Uske ulice starog dela grada krasi kaldrma, a dok šetate nikad ne možete biti sigurni šta se nalazi ispod vas jer se arheološka otkrivanja konstantno nastavljaju. Taj deo grada krase mnoge fascinantne građevine, uključujući crkvu svete Sofije, Samuilovu tvrđavu sa koje gledate Ohrid kao na dlanu. Najvrednije i najlepše ikone posetioci mogu da vide u čuvenoj “Galeriji ikona”, koja čuva zbirku neprocenjive vrednosti. Nastavljajući putešestvije pažnju privlači i Koloseum – antička sportska arena koju su Rimljani izgradili u drugom veku pre nove ere. Ovde je narod mogao da gleda najpopularniji sport tog vremena: krvave gladijatorske borbe.

Jezero kad je vedro svetluca. Nalazi se na 695 metara nadmorske visine i okruženo je obroncima Galičice sa kojom čini nerazdvojivu cjelinu. To je savršen sklad prirode i jedinstven eko-sistem, koji odiše bogatom prirodnom riznicom, florom i faunom. Pre nepunih šest decenija Makedonija ga je proglasila nacionalnim parkom. Nacionalni park Veličica jedno je od najepših mesta u Makedoniji.
Na tridesetak kilometara južno od Ohrida, na visokoj steni iznad jezera, nalazi se manastir svetog Nauma koji je zbog neviđenih prirodnih lepota postao turistička atrakcija. Oko njega su smešteni restorani na vodi, s kojih možete otploviti čamcima u obilazak. U crkvi se nalaze i mošti svetog Nauma Ohridskog, a legenda kaže da ukoliko naslonite uvo na kovčeg gde počiva svetac – čućete otkucaje. Vernici tvrde da su to otkucaji srca svetog Nauma koje je ostalo u manastiru.

Ohridski biseri

Priča o Ohridu nikako ne bi mogla da se završi a da se ne spomenu ohridski biseri. Biseri se dobijaju po tajnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno, ali samo po muškoj liniji.  Svega dve porodice, Filevi i Talevi, se još bave ovim starim zanatom. Po recepturi, tanki listići krljušti sitne ribe plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i delovima reke Crni Drim, slažu se i spajaju jedan sa drugim. Zatim konzerviraju dok se ne formiraju mali jajasti biseri. Cena zavisi od veličine bisera, a najjeftiniji košta pet evra, pa naviše.

Da zaključimo, ono što oduševi na Ohridu, pored svih destinacija koje vredi posetiti, su ljudi i njihovo gostoprimstvo. Ljubaznost, osmeh i susretljivost prosto vas mame da se vratite jer Ohrid zaista vredi posetiti.

Pročitajte i Legenda iza mitskog mosta u Makedoniji

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>